vineri, 13 martie 2009

Twilight (Amurgul) [2008]

De obicei nu-mi place sa scriu despre filmele care nu merita nici macar un pixel dar am promis ceva mai demult si vreau sa ma tin de cuvant.

rating: Oroare

Twilight - teenage flick-ul momentului in Romania, filmul care a starnit o adevarata frenezie in randul fetelor, povestea vampirului romantic care papa caprioara si iubeste fata. Pentru astfel de fantezii as recomanda din start True Blood, serialul HBO in care chiar daca vampirii au iesit din dulap si beau sangele din doza de racoritoare macar are ceva vana in el (o protagonista: Imagineaza-ti un vampir superfast cum ti-o trage pe la spate! Doamne am orgasm numai la gandul asta!"). Deci, fetelor care udati canapeaua, sorry daca par rautacios, insa daca doriti sa oftati dupa Robert whatshisname, va ajunge un poster, nu tre sa pierdeti doua ore din viata cu un film debil.

Am facut un efort sa ma uit la film intr-o noapte cu 3 tentative de exit+delete forever doar ca sa inteleg mecanismele de starnire a impulsului sexual al victimei la vederea "necuratului". Care necurat s-a curatat in 100 de ani de vampirism hollywoodian evoluand de la creepy/dark/evil la cool/hot/lavish si practica abstinenta incercand sa nu iasa in evidenta. Cam fricosi vampirii astia si mult prea morali pentru gustul meu. Deci, avem adolescenta americana tipica (Bella) din familie sfaramata venita sa locuiasca cu tatal intr-un sat, pardon orasel din padure, si care are norcoul sau coincidenta fatala pt viata ei sentimentala de a nimeri in banca cu un vampir, a mirosi intr-un mod demential si ademenitor pentru frumosul sugacios si a fi singura care sa reziste la tentativele lui de "a afla ce-i in capu unei femei"! Bine ai venit in lumea reala amice... Care ar fi derularea actiunii dupa voi? Probabil ca v-ati gandi ca intr-un anume moment vampirul Edward ii va salva viata, apoi ea isi va pune intrebari si va face cercetari, apoi el i se va confesa explicandu-i ce sacrificiu greu e abstinenta si in final o va prezenta familiei(!). And they all live happily ever after. Pai ati cam nimerit-o pentru ca filmul e chiar asa de previzibil.
Familia de vampiri traieste retrasa in padure, bea sange animal, se misca in slowmotion de parca sunt o trupa de pop-stars intr-un videoclip mtv, joaca football pe timp de furtuna, nu sufera de insomnii pentru ca n-au nevoie sa doarma si sclipesc in bataia soarelui. Nu ard. Sclipesc...ca niste cristale. Atat sunt de speciali. Urati-le bunvenit vampirilor secolului XXI. Cred ca varcolacii din Underworld i-ar folosi drept scobitori.

Nici nu vreau sa-mi bat capul cu partea artistica care se dorea mult prea sofisticata de parca regizoarea Catherine Hardwicke incerca sa-si defineasca stilul pentru totdeauna. Eu am beneficiat de oferta dvdrip a d-lui axxo pentru Romania deci imagine clara si sunet de buna definitie dar fara sa remarc ceva special. Nici coloana sonora nu mi-o amintesc, desi contine piese de la Muse, Radiohead, Linkin Park etc... Cuplul de actori principali e un mare 0 [zero], over-actigul ei afectat care parca spunea omg la fiecare 3 secunde si expresia de bibelou abstract a lui anulandu-se reciproc! Totusi ea era destul de frumusica si neajutorata ca sa nasca atat instinctul de pradator cat si cel de ocrotitor in inima de vampir. Banuiti voi care a primat.

Personajele negative din film, o alta gasca de vampiri pofticiosi la carne de om, au prea putin timp pe pelicula si unul din ei chiar e lasat in aer. Oricum singura scena ce smulge un pic de interes cinefil e confruntarea din final dar si aia e pe dos, fata iesind mai ciufulita decat izbavitorul ei. Iar filmul se termina evident cu un bal de absolvire. Americanii si cliseele lor... mi-e greata.

Raman cu parerea ca filmul asta e complet inutil si neavenit, imi explic existenta lui doar ca vehicul de promovare a cartilor Stephaniei Meyer(cunosc cateva peroane dragi care si le vor cumpara pe toate) si mai departe sau ca o exploatare a francizei create. Deja filmul a adus 370 de mil $ incasari, de zece ori costurile de productie, si suficient pt finantarea urmatoarelor doua: New Moon - noiembrie 2009 si Eclipse - iunie 2010. Ce sa zic, mergeti fratilor la film, macar industria cinematografica sa iasa din criza!

11 comentarii:

  1. multumesc de prezentare ..eu oricum de cand am vazut trailer mi-am promis ca never ever nu ma uit la el..ca pare asa ..asa low budget...dar se pare ca are fani...nu eu! :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Am aterizat aici de pe blogul tomatei si chiar nu pot sa ma abtin sa nu fac un comentariu la this overexposed piece of crap. E atat de prost jucat incat face telenovelele mexicane sa para Citizen Kane. Ah, si va exista si o parte a 4-a. All hail the almighty dollar.

    RăspundețiȘtergere
  3. eu inteleg di ce a a avut atata succes: pen' ca vampiroiul ala arata al dracului de bine, indiferent de cum joaca. Si se insista pe cliseul cu ea vulnerabila si el care o ocroteste si pe deasupra e teasingul ca el o saruta numa' la sfarsit. Yeah, ca o carte de Sandra Brown, that's why it works. Pron for women.

    RăspundețiȘtergere
  4. @adizzy: da o carca de fani o adunat!

    @keyzersoze: multam de vizita. banuiesc ca va fi si al patrulea film, ca doar sunt 4 carti dar inca nu era dat ca sigur. oricum al treilea are regizor bunicel, Juan antonio bayona (Orphenage) poate iese ceva din el.

    @alina: si femeile au nevoie de pron? damn, asta da lovitura sub centura... ce sa mai zic ca am cautari pe blog dupa "carti electronice de sandra brown"

    RăspundețiȘtergere
  5. E soft pron, Richie, care lasa imaginatia sa se joace, ca de aia e pentru femei :)) Nu cred ca mai are rost sa ma uit, daca zici ca e asa de prost. Plus ca pe mine nu ma ating nici macar de-un firicel de par povestile astea "de dragoste" (gen "Tanar si nelinistit", cu sarutatul la final, dupa 100 de ani, dupa ce-au imbatranit...)

    RăspundețiȘtergere
  6. Nici sa nu te deranjezi Cami. Plus ca nu-ti ofera nici macar o tata sau un fund acolo ca sa-i spui pron. E o simpla poveste de dragoste neverosimila gen "Din sfera mea sosii cu greu" ca sa ma uit la tine. Sic.

    RăspundețiȘtergere
  7. Bayona face partea a 3-a ? Pai e minunat, poate vampirul o inchide pe Bella in subsol si uita de ea cum a patit Simon, sa ne scuteasca de privirea tampa si umeda, prim-planurile inutile si bolboroseala care aminteste de dictia lui Kenny din South Park.

    RăspundețiȘtergere
  8. :)) da ar fi demential. din pacate citeam ieri o dezmintire a faptului ca Bayona ar fi acceptat. E doar inca unul din regizorii cu care s-a discutat.

    RăspundețiȘtergere
  9. Da, este un film prost, si nu neaparat pentru ca povestea in sine are un plot jenant, sau pentru ca personajele sunt mai mult decat sumar conturate, dar este extrem, dar extrem de plictisitor. Singura scena care care mi-a scos un zambet a fost faptul ca vampirii stralucesc in lumina soarelui. O da, parca il si vad pe vampirul Lestat rasucindu-se in sicriu!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ma,io il vazui si singurele scene care mi-au placut au fost aia cu 'batalia' de la final si aia cand joaca ei,nu mai stiu ce dracu'-baseball sau football-;au avut noroc ca erau actorii frumosi(unii,ca ea nu e cine stie ce)ca altfel nu faceau mare branza;nici macar efecte n-au avut cine stie ce

    RăspundețiȘtergere
  11. @Anonim: pai, sa-ti fie de bine atunci, atat cat ti-a placut. eu tot la parerea de pierdere de vreme raman, dar o sa ma duc numa de-al dracu la New Moon ca imediat apare la cinema. Totusi raman la parerea ca daca vrei un film adevarat de spre vampiri mai bine revezi Interviw with a vampire sau Dracula lui Copolla. Astea sunt clasice!!

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.