luni, 13 iulie 2009

Ice Age 3 - animaţie 3D senzaţie

rating: Colectable

Buck: Are you ready for adventure?

Crash&Eddie, gemenii rozători: Yes, sir!

Buck: For danger?

Crash&Eddie: Yes, sir!

Buck: For death?

Eddie: Uhh, can you repeat the question?


Am prins două bilete la Ice Age 3 D, la trei zile de la premieră. Dacă ieşeam în faţă la mall, le vindeam la preţ triplu. Pe loc. Parcă din cuaternar n-au mai fost aşa rîvnite două bilete de film. Parcă din perioada madagascar (primul) n-am mai fost aşa entuziasmat de o animaţie. Probabil aţi auzit sentinţa publicului: Ice Age 3 e mai bun decît doiu’ şi la fel de fain ca primul. Sentinţa mea: ar fi fost simpatic şi fără vedere tridimensională. Aşa însă este o animaţie de senzaţie. Pentru că despre senzaţii e vorba. Te laşi pe spate în fotoliu cînd veveriţa colţoasă iese din ecran, imensă, chiar deasupra ta. Sunteţi nas în nas. Cînd ninge în sală, întinzi mîna să prinzi fulgii. Urmărirea aeriană (de pe pterodactil sau arheopterix sau cum mama zmeului i-o mai zice zburătoarei jurasice) chiar îţi dă rău de înălţime.

Senzaţia generală este că vei rîde pînă mori, asemeni mamiferelor preistorice după ce au inhalat heliu în Rîpa Morţii. Aici voiam să ajung. Am bănuiala că tehnologia a evoluat şi la Cinema City au dat drumul la gaz ilariant prin nişte conducte pe sub scaune. Norii de fum nu se văd din cauza ochelarilor 3D. Sau o fi scenariul de vină (Yoni Brenner)? Replicile bune sunt mitraliate la foc automat, de nu poţi ţine pasul cu ele. Pînă rîzi tu la o glumă, mai trec două pe care n-ai apucat să chicoteşti (mai uşor cu consumul de popocorn şi nachos să nu vă înecaţi). Ca de obicei, umorul e îmbibat cu referinţe moderne (vezi poantele cu Roger! Roger!). Tema de acum este "maternitatea vs. gaşca". Filmul observă corect cum sunt afectate relaţiile dintre prieteni de apariţia unui copil. Gaşca se sparge. Ellie, mamuta se tot pregăteşte să fie mamă. Dar Sid, leneşul sîsîit, i-o ia înainte şi devine „single mother” cu trei copii...de T-Rex. Aşa ajungem în Lumea Pierdută a dinozaurilor, inspirată din Lost World (romanul lui Sir Arthur Conan Doyle). Răpirea lui Sid este prilej pentru reunirea trupei şi pentru nişte bătălii (imposibile altfel) între mamifere şi reptilele fosile. Totodată este adoptat (sau mai bine zis, el îi adoptă pe ceilalţi) un nou personaj halucinogen (Buck) cu accent de pirat englez. Versatul şi versatilul Buck "one eye" e un veritabil dresori de dinozauri: "Let me tell you about the time I turned a Tyrannosaurus Rex into Tyrannosaurus Rachel".În paralel cu Operaţiunea De Salvare a lui Sid se desfăşoară aiuritoarea poveste de dragoste a celor două veveriţe şi a lor faţă de veşnica ghindă.


Senzaţia mea de final a fost că filmul clasic va deveni o fosilă şi de acum vom asista la succesul speciei 3D, 4D ş.a.m.d. În capul meu s-a născut rapid o teorie "evoluţionistă". Ice Age 3D este ultima expresie a strategiei de supravieţuire a studiourilor în faţa atacului pirateriei globale. Un asemenea film, îmi ziceam, trebuie văzut musai la cinema. Acasă, în faţa monitorului de calculator, fie şi cu ochelari 3D, nu vei avea niciodată senzaţia de adîncime, de pătrundere "în film", pe care o poţi experimenta doar în faţa unui ecran gigant, cam cît mega-dinozaurul Rudy. După opinia unui specialist, se pare că home 3D e foarte posibil. Nu îţi trebuie proiector sau ecran special. Ajung ochelarii şi versiunea adecvată a filmului. Şi să stai foarte aproape de monitor. Mai leneş de felul meu (sindromul Sid), prefer să se apropie ecranul de mine (şi veveriţele din el) şi nu invers.

Am un singur regret legat de Ice Age 3. Aş fi preferat să ajungă cîţiva ani mai tîrziu, să-l văd împreună cu copilul meu. Nu-i nimic, vom merge la Ice Age 6D.

Un comentariu:

  1. Filmul asta a fost o nebunie :)) Aproape ca m-am sufocat de ras. Scena cu vocea pitigaiata a fost mortala. De fapt cum spuneai a avut niste replici beton, nici nu apucai sa termini de ras la una ca incepea alta mai teribila. Era un rollercoaster. Sid e un personaj istoric deja , la fel ca veveritza aia nebuna si indestructibila. Mi insa mi-a placut f tare noul personaj, nevastuica Buck, vocea britanicului Simon Pegg. Genial! Sincer sa fiu nu m-am dus neaparat pentru efectele 3D ci pentru ca era singurul mod sa aud in original replicile. Dublajul e pentru copii, parerea mea. E un film foarte reusit si trebuie revazut.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.