joi, 6 august 2009

Eroi de razboi

Imi plac filmele de razboi. Ma uit la ele indiferent daca trateaza un anume subiect in mod documentaristic si detasat sau prezinta o istorie romantata, loosely based on actual events, cum le place s-o spuna, mai mult artistica decat precisa. Eram fan de filme si literatura de razboi de mic copil la fel cum imi placea si istoria. Am gustat cu placere multe din filmele americane, Schindler' List, Saving Private Ryan, Apocalypse Now, Platoon etc dar in ultima vreme am inceput sa ma orientez si spre cinematograful european, evident datorita libertatii care ti-o ofera internetii. In afara de La vita e Bella sau Der Untergang (The Downfall) filme foarte apreciate si, drept urmare, foarte promovate eu v-as sugera sa aruncati un ochi critic si asupra altor productii recente, mai ales nordice, din tari despre a caror experienta cu WWII eu nu stiam mare lucru.

Zwartboek (Black Book) e un film olandez din 2006 regizat de Paul Verhoeven (tipul responsabil pentru Robocop si Basic Instinct) si care o are in centru pe Rachel Stein (Carrice van Houten) o cantareata evreica din Berlin care in timpul celui de-al doilea razboi mondial fuge in Olanda si intra in Rezistenta sub numele de Ellis de Vries. Devine astfel o spioana si se infiltreaza in carierul general SD ca secretara ajungand amanta comandantului Muntze. Furnizeaza informatii pretioase celulei sale de rezistenta dar in acelasi timp se indragosteste de comandant. Din momentul in care acesta este condamnat la moarte de SS pentru tratative cu partizanii si dupa ce restul membrilor rezistentei sunt aprope toti eliminati, viata ei atarna de un fir de par. Norocul nu o paraseste astfel incat supravietuieste pana la sfarsitul razboiului insa e tratata ca o colaborationista si inchisa. Singurul lucru ce ar putea s-o salveze este un carnet negru in care apar detalii despre evrei ucisi si jefuiti de un membru al rezistentei. Filmul este de proportii epice, intins si cu efecte vizuale excelente. Poarta toate caracteristicile unui blockbuster, e si cel mai scump film olandez dealtfel, si are o gramada de twisturi si scene de actiune. Must see again. Trailer


Sophie Scholl - The Final Days este un film german din 2005 despre una din faimoasele (si putinele) luptatoare anti-naziste din Germania anilor '40. Sophie Scholl (Julia Jentsch) a existat in realitate si a fost o studenta de 21 de ani care impreuna cu fratele ei, Hans, facea parte dintr-o organizatie studenteasca non-violenta si anti-nazista numita White Rose, parte a Resistentei Germane. In '43 ea si fratele ei au impanzit Universitatea din Munchen cu un Manifest Anti Razboi insa au fost identificati si arestati de Gestapo. Dupa interogatorii cei doi au recunoscut fapta si au fost acuzati de inalta tradare impreuna cu un al treilea complice, apoi judecati de un Tribunal al Poporului fiind condamnati la moarte prin ghilotinare. Filmul lui Marc Rothemund prezinta exact acele ultime zile ale Sophiei, raspandirea manifestului, arestarea, interogatoriile nesfarsite din inchisoarea Gestapo-ului si procesul urmat de executie. Cred ca toate aceste considerente sunt suficiente pentru a urmari un film despre o parte a istoriei cam necunoscuta. Trailer


Max Manus este un film biografic norvegian din 2008 avand drept subiect activitatea unuia dintre cei mai cunoscuti sabotori din WWII. Dupa ce a luptat cu sovieticii pe frontul finlandez, Max Manus (Aksel Hennie) se intoarce in Norvegia ocupata de nazisti si intra in Rezistenta unde, impreuna cu alti partizani, desfasoara activitati de propaganda si indeplinesc acte de sabotaj in sprijinul aliatilor. Dupa ce scufunda o nava germana de aprovizionare, Gestapo-ul ii ia urma si astfel e nevoit sa fuga la Stockolm. Celula continua activitatea de sabotaj dar pica intr-o ambuscada si prietenul sau Greggers e ucis. Max Manus se intoarce si organizeaza un alt sabotaj asupra unui vas german (Donau) scufundandu-l intr-un fiord. La fel ca si celelate filme de mai sus Max Manus e un film epic plin de actiune si momente tensionante, foarte acurat istoric, intrucat se bazeaza pe memoriile personajului principal si pe documente istorice si bine realizat, fiind cel mai scump film norvegian deocamdata. Merita cu prisosinta atentia noastra. Trailer


Flammen & Citronen reprezinta versiunea daneza a luptei pentru rezistenta impotriva nazistilor in timpul celui de-al doilea razboi mondial. Regizat de Ole Christian Madsen, filmul ii are drept eroi pe doi barbati - Bent poreclit Flame (flacara) de la parul roscat si Jorgen poreclit Citron din cauza figurii acre si a faptului ca lucrase la Citroen - acestia fiind cu cuplu de asasini ce operau in Copenhaga la comanda sefului lor aflat in contact cu britanicii. Tintele lor predilecte erau localnicii care colaborau cu nazistii. Flammen, un tanar de 23 de ani era trigger man-ul iar Citronen, mai varstnic era wheel man-ul. Impreuna nu prea dadeau gres, iar daca o faceau se intorceau pentru a termina treaba. Nemesis-ul lor era comandantul Gestapo Hoffman pe care au incercat de cateva ori sa-l execute dar fara succes. Acesta la randul sau ii vana fara a putea pune mana pe ei. Un joc de-a soarecele si matza presarat cu tradari, agenti dubli, politica si multe gloante. Rolurile sunt jucate bine, imaginea e placuta cu peisaje scandinave tipice, actiunea te prinde ca in filmele cu gangsteri dar overall un pic cam lung. Doar un pic, caci merita. Trailer.


Astea sunt patru filme din categoria drama/razboi pe care le recomand celor interesati intrucat sunt bine realizate si nu plictisesc deloc. In plus au si rolul unei mici lectii de istorie care sa te faca sa citesti mai multe dupa.

6 comentarii:

  1. da, sophie scholl este un film ingrijit. cat despre... white rose... cred ca nemtii nu ii spuneau asa (ci doar asa apare in literatura anglofila). fie traduci in romana, fie folosesti originalul german. nu vad logica in a folosi o terminologie engleza decat atunci cand expresia sau conceptul nu fost echivalat si in romana, in acest context, fiind in cartile noastre, organizatia "Trandafirul Rosu"

    La fel, si in cazul titlului.

    Sunt doar niste observatii!!... :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Nemtii ii spuneau Die Weisse Rose - Trandafirul Alb - iar eu am folosit denumirea in engleza pentru ca face trimitere spre pagina in engleza de pe wikipedia unde pot fi aflate mai multe informatii. Nu sunt vorbitor de germana, scuzele mele, asa ca te rog sa-mi intelegi afinitatile spre limba engleza. Oricum folosirea acelei denumiri a fost o decizie de moment si n-am stat prea mult pe ganduri.

    RăspundețiȘtergere
  3. Multumesc pentru recomandari... de cand urmaresc siteul vostru mi-am facut o lista de "must see"-uri mai lunga decat inaltimea mea. :)

    RăspundețiȘtergere
  4. Pai daca intram in concediu o sa ai timp sa ne ajungi din urma :). Vizionare placuta si iti asteptam opiniile legate de filmele vazute.

    RăspundețiȘtergere
  5. Ai putea adauga pe lista si un film ceva mai vechi Soldaat Van Oranje. Tot de Verhoeven.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.