miercuri, 26 august 2009

Haute Tension (2003)

rating: Brainwash

Asa cum sugereaza chiar titlul, Haute Tension e un film tensionant, genul ala de film horror cu scenariu schematic, axat doar pe inducere de fiori si crearea unei stari de emotie. La capitolul asta sta foarte bine si daca nu ceri mai mult iti poate oferi o experienta macar interesanta. Nu ma hazardez cand spun ca Haute Tension e varianta europeana a lui Friday 13 sau Halloween (deci mai buna) pentru ca il are in prim plan pe acelasi ucigas implacabil care isi urmareste victima fara oprire. Totusi, spre deosebire de suratele lui hollywoodiene care exploatau violenta si prototipul slasher-ului din miturile urbane, Haute Tension e mult mai rezervat. Evenimentele din el nu primesc atentia ziarelor, televiziunilor sau macar a politiei... ceea ce e mult mai inspaimantator. E vorba doar de un psihopat, intr-un loc anonim, care hacuie fara nici un motiv. Chiar si arma crimei e mult mai mica, cei obisnuiti cu pumnalul falic al lui Michael Myers vor fi poate dezamagiti de bisturiul din mana lui Le Tuer. Eu cred ca acest amanunt n-a facut decat sa-i sporeasca filmului thrill-ul. In plus, totul e filmat in Romania, rolurile secundare apartinand romanilor, chiar Oana Pellea in rol de mama avand parte de o moarte foarte "explicita" sub lama bisturiului sau Gabriel Spahiu lasandu-se macelarit pe final de un flex! Dar va divulg prea multe.

Povestea din filmul lui Alexandre Aja (The Hills Have Eyes) implica doua fete, Marie si Alex, care vin in vizita la tara, la familia ultimei. Prin zona insa isi face veacul un killer cu o dubita veche (toti killerii au dubite vechi) si care e "specialist" in decapitari (o scena implica un dulap drept ghilotina). Acesta, profitand de zona linistita "a la campagne" in care se afla, face la randul sau o vizita in miez de noapte familiei, macelarind tacticos parintii si fratiorul + un Saint Bernard (doar in film) si rapind-o pe fiica Alex pentru mai tarziu. Totul sub ochii prietenei Marie ascunsa evident sub pat, unde altundeva. Scena din casuta e insa exemplara in ce priveste crearea suspansului, chiar daca mai are scapari. Criminalul se misca cu viteza omului iesit la plimbare, dovada ca stie foarte bine sa faca ceea ce face, e foarte metodic, tacticos si are o intuitie de speriat. Plus ca matahala nu e deloc supranaturala (devil spawn sau copchil al diavolului) ci doar un psihopat inflexibil cu niste issues, si probabil cateva fetishuri. Deci o rapeste pe Alex iar Marie se ascunde la randul ei in duba (lol!) ca sa o scape. Acum, nu va zic daca reuseste sau nu, doar ca drumul lor e un suspans neincetat (o vede nu o vede, e dupa colt nu e dupa colt etc) iar filmul ar fi fost perfect in opinia mea daca nu avea loc twist-ul din final, pe care nu-l divulg, dar care mi-a provocat un mare WTF!? rupand intregul fir logic.

Totusi, filmul nu e rau deloc, nici macar prostut, e bun pana la un punct si partea ce-a mai buna e ca mentine thrill-ul pana la final iar scenele de gore (sange si membre) sunt de-a dreptul chirurgicale: socante fara sa scarbeasca un "sensibil" ca mine. Recomand varianta Uncut. Cunoscatorii stiu de ce :). Mai mult, e un film francez cu Cecile De France in rol principal, iar asta a fost unul din motivele pentru care eu l-am vizionat. Si bonus, are Muse - New Born pe soundtrack.
Trailer

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.