duminică, 17 ianuarie 2010

Up In The Air (2009)

Sus, in aer, e singuratate


rating: Brainwash mai deosebit

E clar, daca l-ar fi trimis pe Geroge Clooney in Valea Jiului sa disponibilizeze mineri nu am fi avut parte de mineriade la Bucuresti. Are omul asta o charisma si un stil de interpretare atat de convingatoare..incat.. in cel mai heterosexual mod va spun, e o placere sa-l urmaresti intr-un film. Up in the air e filmul cu care Clooney si Jason Reitman (autor printre altele al lui Juno si Thank You For Smoking)se vor prezenta anul asta la toate marile competitii, deja avand 6 nominalizari la Globuri. Acesta a fost cu adevarat o placere de vizionat de la inceput pana la sfarsit. Un scenariu foarte bun, extras din cartea cu acelasi nume din 2001 si regizat cu pricepere de fiul lui Ivan Reitman (Ghostbusters 1, 2 si probabil, in curand, 3).



Desi ideea era dintr-o perioada mai prospera a economiei mondiale, acum s-a potrivit de minune cu starea de fapt: reducerile de personal. George Clooney joaca rolul ingrat al unui tip angajat special de corporatii pentru a face munca specifica sefului de firma, care ar trebui sa-si concedieze singur angajatii dar, din motive diverse, evita confruntarea. Astfel ca intra in scena "disponibilizatorul" cu vorbele lui mestesugite si planurile frumos tiparite in mape oficiale care au menirea de a usura socul vestii si a grabi tranzitia proaspatului concediat catre o noua etapa in viata sa. Si, bineinteles, cu cat mai putine probleme legale. Numai ca Ryan (Geroge Clooney) nu e doar un tip cu slujba nasoala ci si autorul unei "filozofii de rahat" care marseaza pe un fel de autoizolare cool, o autosuficienta completata cu o renuntare la "legaturi" pamantene cum sunt, familia, prietenii, apartamentul sau chestiile minuscule care pana la urma constituie viata ta. Renuntarea ii da o independenta de invidiat iar munca il face un perpetuu calator, clientul preferat al companiilor aeriene la categoria bussines, cel care practiv locuieste "sus in aer" atunci cand nu doarme intr-un hotel de 5 stele.


Viata lui de burlac calator la 40+ de ani primeste insa niste lovituri sub centura cand in firma isi face aparitia tanara Natalie (Anna Kendrick, o foarte binevenita aparitie) care are in plan introducerea unui program de concediere online a angajatilor ceea ce teoretic ar reduce mult costurile legate de transporturi in vremurile astea de criza. Simultan Ryan o intalneste pe Alex, varianta lui mai tanara si mai feminina (Vera Farmiga intr-un rol creat special pentru dansa), o corporatista cu acelasi program ca al sau - de adunat mile de zbor - si in care gaseste un refugiu mai mult decat comod. Socializarea pe doua planuri, atat cu tanarul discipol cu sani pe care il instruieste in arta concedierilor masive, dezvaluindu-i secretele meseriei si felul in care se trece peste stresul acumulat, si noptile petrecute cu o femeie care il intelege, incep sa faca primele gauri in filozofia lui de "light travel" prin viata.



Up in the air e atat amuzant cat si meditativ, are scene fantastic de bine scrise, cu dialoguri excelente, are o muzica care incepe exact cand trebuie si nu te agaseaza deloc, personaje umane si niste actori foarte potriviti si usor de indragit. Mi-a placut istoria din spatele filmului, cand am aflat ca se bateau nume mari pentru rolul feminin Alex dar Reitman a ramas ferm pe pozitie pentru ca-l scrisese cu chipul Verei Farmiga in minte, asteptand pana a fost disponibila. Si bine a facut. O alta chestie interesanta a fost faptul ca persoanele "disponibilizate" in film sunt de fapt oameni reali concediati in lumea reala care au fost invitati sa-si spuna povestea pe pelicula si sa reactioneze asa cum au facut-o in momentul nasol al vietii lor. Un plus de realism intr-o fictiune despre o realitate, pana la urma, contemporana. In concluzie, bun film si excelenta distributie (apare scurt si Zack Galifianakis). Poate nu e de colectie dar in mod clar e furnizor de stari benefice.
Trailer

3 comentarii:

  1. Asta da sincronizare. Eu vizionam filmul si tu postai informatii despre el :P. Frumos film, m-a facut sa-mi doresc sa vad si Thank you for smoking. Acum o sa vizionez Juno. La vremea lor nu le-am considerat foarte atragatoare. Noroc cu personajul lui George Clooney ca ma pun si eu la punct cu filmele celebre.

    RăspundețiȘtergere
  2. Am vazut si eu azi filmul. M-a impresionat prin originalitatea lui. Actorii Farmiga si Clooney de asemenea m-au impresionat prin talentul lor actoricesc dar interpretarea tinerei colge a Annei Knedrick,mai tanara colega a lui Bingham,cred ca lasa de dorit. Replicile ei mi se par fara intonatie, crispate, fara pic de naturalete, repezite, cum vorbeste in viata de zi cu zi. Sincer, nu consider interpetarea ei demna de o nominalizare la Osacr sau Globul de aur. Talentul actoricesc al tipului(nu stiu numele) din 500 days of Summer e ceva deosebit in comparatie. Da, cerd ca Up in the air merita vizionat.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am remarcat si eu stilul repezit, hiperreactiv al Anei Kendrick dar nu cred ca e chiar lipsa de talent, mai ales ca vb de un regizor cu destula experienta. Daca nu era multumit de ea, o schimba pur si simplu, cred ca asa a vrut-o, corporatista energetica cu obsesiile ei dar labila emotional. Nu stiu insa daca vorbeste chiar asa in viata de zi cu zi :).
    Sunt de acord cu ce spui de Joseph Gordon Levitt (tipu din 500 days) e un tanar actor f talentat. Iti recomand mai departe sa vezi Manic din 2001 cu aceiasi Levitt si Zooey, e remarcabil, quasi documentar despre infractorii juvenili.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.