miercuri, 28 aprilie 2010

Interviu Fulger

A mai ramas o saptamana pana la startul Timishort. I-am luat un interviu selectionerului Mihai Fulger. Nu, nu e un fel de nea Piti, cum ar putea crede microbistii rataciti pe blog. Treaba lui Mihai nu e sa urmareasca jucatori. El a urmarit aproape 500 de filme, ca sa ajunga la cele 16 scurtmetraje din competitia festivalului. Desi, o legatura cu fotbalul exista pana la urma, cum veti vedea mai jos.



Marele Ecran: De ce n-avem voie sa pierdem a doua editie Timishort?

Mihai Fulger: Unu: competiţia internaţională, care include, la fel ca şi anul trecut, 16 scurtmetraje recente (de această dată doar filme de ficţiune şi documentare), dintre care patru sunt producţii româneşti. Cred că acesta este punctul central al oricărui festival de film, relevant pentru direcţia în care se îndreaptă respectivul eveniment cinematografic. În ceea ce priveşte Timishort, noi mizăm pe „filme scurte cu bătaie lungă”: scurtmetraje de autor, care exprimă viziuni personale asupra lumii în care trăim şi ating semnificaţii general umane. Ştiu că sună cam pompos, dar ţinem la această direcţie. Oricum, sunt convins că fiecare spectator va găsi filme pe placul său printre cele 16 scurtmetraje selecţionate, mai ales că avem o competiţie chiar mai puternică decât cea a primei ediţii.

Doi: anul acesta propunem publicului o a doua secţiune competiţională, „Videorama”, care va avea un juriu separat. Ea include tot 16 scurtmetraje internaţionale, însă pune accentul pe filmul experimental, pe arta video şi, în general, pe produsele audio-vizuale inovatoare. Cum este o secţiune neconvenţională, „Videorama” va beneficia de o proiecţie într-o locaţie neconvenţională (clubul Setup), urmată de un concert şi de o petrecere. „Videorama” este „cireaşa de pe tortul” Timishort, care ne diferenţiază de celelalte festivaluri de scurtmetraj din România.


Trei: nu vreau să dezvălui încă toate surprizele din program. Deocamdată, pot să spun că, pe lângă secţiuni cunoscute de anul trecut, precum „TimiShorts” sau „Şcoli de film”, vom avea un program cu cele mai apreciate scurtmetraje româneşti din ultimii ani şi altul cu filme legate de fotbal, în aşteptarea Campionatului Mondial...

M.E. Cate filme a trebuit sa vezi ca sa ajungi la cele 16 finaliste? Si cam cate ore/zile ti-a luat asta? Nu ai remuscari pentru niciun titlu eliminat din competitie?

M.F. Selecţia a fost realizată împreună cu regizorul Paul Negoescu, directorul artistic al Timishort. Mi-e imposibil să spun exact câte scurtmetraje am văzut fiecare, însă aş plasa numărul lor total între 400 şi 500. Acest număr cuprinde în primul rând filmele sosite pe adresa Timishort, dar şi cele văzute pe la diversele festivaluri internaţionale la care am participat. Paul chiar a văzut mai multe decât mine, mai ales că în ultimul an a fost prezent, ca regizor sau ca membru al juriului, la numeroase festivaluri din lume. Aş zice că, pentru amândoi, au fost peste 4.000 de ore de vizionare. Remuşcări există de fiecare dată când nu decizi singur (în acest caz, a trebuit să fim amândoi de acord cu toate filmele din cele două secţiuni competiţionale), însă până la urmă sunt mulţumit cu selecţia finală, care mi se pare, aşa cum ziceam, mai puternică decât cea de anul trecut.


M.E. Din tot ce ai vazut, exista vreo tema predilecta?

M.F. Fiind vorba de filme documentare sau, în general, realiste, ele reflectă multe dintre problemele societăţii contemporane: singurătatea, lipsa de orizont, criza relaţiilor de cuplu, prăpastia dintre generaţii etc. Teme care pot fi tratate, după cum se va vedea, şi în registru comic. În plus, mai avem în competiţie un scurtmetraj despre pasiunea pentru cinema...

M.E. Vor fi, la fel ca si anul trecut, evenimente conexe proiectiilor de film (workshop-uri, training-uri)? Cu ce cineasti interesanti ne mai faceti cunostinta?

M.F. Anul acesta vom avea doar două ateliere cu cineaşti, însă fiecare se va întinde pe parcursul a patru zile (6 – 9 mai). Mihnea Columbeanu aka Pitbull (Cinemagia) va susţine un workshop de scenaristică, iar Vlad Trandafir (UNATC) – un panel discussion de regie. Aşteptăm înscrieri pentru ambele ateliere (intalnirea de anul trecut cu Mihnea Columbeanu a fost pe cat de interesanta, pe atat de utila - nota noastra).

M.E. Esti implicat intr-un proiect (Cinetipar) care promoveaza literatura de specialitate. Vom avea si la Timishort, ca la TIFF, standuri de carte de cinema?

Da, va exista un stand cu cărţi şi reviste (sau o revistă, ca să fim corecţi) de cinema apărute la noi. Vom anunţa mai multe în câteva zile.

M.E. Crezi ca Timisoara are sanse sa ajunga in cativa ani pe harta marilor festivaluri
de scurtmetraje cum e de pilda Rotterdam, ca sa nu zic Clermont-Ferrand? Stiu ca vei zice da. Stii ca voi zice "Da' de ce?"

Festivalul de la Rotterdam nu este dedicat scurtmetrajelor, deşi prezintă multe asemenea filme. Există însă alte festivaluri specializate din Europa cu care am vrea să ne putem compara peste câţiva ani: Brest, Hamburg, Oberhausen, Tampere, Vila do Conde şi multe, multe altele. Deocamdată, Timishort a ajuns la a doua ediţie şi, din păcate, nu am mai primit sprijinul financiar pe care ni l-au oferit anul trecut autorităţile locale, ceea ce a afectat bugetul festivalului. Ceea ce vreau să spun e că nimeni nu ne împiedică să visăm că vom ajunge la nivelul festivalurilor cu tradiţie din Europa, însă, atâta vreme cât Timishort nu are încă viitorul asigurat, trebuie să rămânem realişti. Pentru moment, e important să ne construim identitatea şi să ne impunem direcţia pe care vrem să o urmăm. În rest, mai vorbim la ediţiile viitoare...

2 comentarii:

  1. Ma Luci asa tare-mi plac interviurile tale :)). Ok, deci anu trecut am fost la nenea Pitbull acu poate mergem la workshopul lui Vlad sa vedem cum se mananca regia.

    RăspundețiȘtergere
  2. Richie: ma bucur ca inter/view-urile mele au macar un cititor fidel :)

    Sper sa nu te las singur la workshop.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.