joi, 22 aprilie 2010

Trailerul zilei: Enter The Void

Dupa ce vreme de un an s-a plimbat pe la festivaluri, din mai, filmul lui Gaspar Noe se baga si-n cinematografele marelui public. Incepand cu Franta. Acum, nu-mi fac iluzii ca va ajunge si la noi, dar macar cineva o sa-l "sheruiasca" prin metode oculte si asa o sa putem da ochii cu bijuteria Enter The Void. La fel ca Antichrist-ul lui von Trier anul trecut, si Vidul lui Noe e clasificat drept Not Safe For Watching. Probabil nu pentru ca ar contine prea multe secvente cinematice socante (a la Irreversible), dar secventa de debut (credits) e garantat sa induca crize de epilepsie.
Cu doar 2 lung-metraje la activ (Seul Contre Tous si Irreversible) si mai multe scurte si medii, Noe si-a facut o reputatie de "regizor experimental" care impinge limitele conventionalului dincolo de granitele suportabile omului obisnuit. Ultima sa creatie se vrea un film mare si, dupa propriile spuse, cea mai buna realizare a sa.

Sa vedem ce spune regizorul despre povestea sa:

"Nici una dintre arte (cu excepţia jocurilor video) nu pot reproduce haosul din percepţia şi conştiinţa noastră precum o face filmul. În trecut, unele filme au încercat să adopte punctul subiectiv de vedere al personajului principal. Însă Enter The Void va merge un pas mai departe decât predecesorii săi, însoţindu-şi eroul nu numai în clipele de luciditate, ci şi în delir: starea de alarmă, fluxul conştiinţei, memoriei, viselor... Viziunile care alcătuiesc scenariul sunt inspirate parte din relatările oamenilor care au avut experienţe în apropierea morţii, care descriu un "tunel de lumină", viaţa trecându-le prin faţa ochilor şi viziuni "astrale", şi parte din relatări ale unor experienţe provenite din consumul de DMT, o substanţă pe care creierul îl secretă în momentul morţii şi care, în doze mici, provoacă visele noaptea. Filmul trebuie să sperie, să facă să plângă publicul, şi, pe cât posibil, să îl hipnotizeze."
 Despre actiunea in sine stim ca-i are in prim plan pe doi frati, Oscar si Linda, proapsat sositi in Tokio. El e un traficant marunt de droguri iar ea lucreaza ca striperita. Intr-un raid ai politiei fratele e impuscat si in vreme ce-si traieste ultimele clipe, spiritul sau, fidel promisiunii facute sorei de a o ocroti, refuza sa paraseasca aceasta lume. In consecinta rataceste prin oras intr-o serie de viziuni distorsionate ale unei realitati parte vis parte cosmar, intr-o calatorie halucinanta prin prezent, trecut si viitor. Suna misto. Si acum avem si trailer:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.