marți, 17 august 2010

Pe marginea mortii

TESTIMONIAL (2008)
rating: Colectable

Si daca tot v-am batut la cap cu actiunea lui Razvan Georgescu, e musai sa va povestesc si despre filmul sau, Testimony (Testimonial, 2008). In cuvintele pe care juriul Documfest le-a folosit acum 2 ani, cand a argumentat premierea regizorului timisorean (Premiul Special al Juriului si Premiul Publicului):

Ca şi creatori de documentare ne facem filmele sub diferite forme de presiune. Bugete strâmtorate. Cerinţele televiziunilor. Timpul. Echipamentul limitat. Propria noastră inadecvare. Cu atât mai mare triumful cîştigătorului. Acest om a realizat un documentar magnific sub presiunea unică a morţii. Mai mult, a făcut din această ameninţare chiar inspiraţia operei sale. E contribuţia remarcabilă adusă acestui festival şi documentarului românesc independent. Şi o inspiraţie pentru noi toţi”.

N-ar trebui să vedem Testimonial pentru că autorul a primit de la doctori un dead-line de 3 ani (pe care, Slava Domnului, l-a depăşit). Sau pentru ca e roman. Pelicula e dovada vie că moartea poate fi creatoare. Răzvan Georgescu a strîns mărturiile unor artişti atinşi de boală şi a arătat că apropierea morţii le-a accelerat creativitatea şi le-a dus opera la alt nivel, mai profund. În ciuda temei grave, filmul e plin de viaţă (aş zice „îndrăgostit de ea”) iar muzica lui Remus Georgescu (tatăl autorului) acompaniază cu eleganţă imaginile. Testimonial trebuie văzut pentru că, oricat de cliseic ar suna, la final vei preţui mai mult viaţa.

"Cred ca adevarata semnificatie a confruntarii propriei mortalitati, cel putin dupa experienta mea, este ca inveti cum sa traiesti, nu cum sa mori." (Razvan Georgescu)


2 comentarii:

  1. Ai idee unde se poate vedea filmul?sau de unde se poate cumpara?

    RăspundețiȘtergere
  2. Mihai: Nu stiu deocamdata, stiu doar ca a circulat prin festivaluri. Promit ca ma voi interesa.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.