vineri, 15 octombrie 2010

Monsters (2010)

rating: Brainwash

Descoperirea cu orice pret a vietii pe alte planete este una dintre cele mai ambitioase cautari ale civilizatiei noastre si motiv de disputa in diferse cercuri stiintifice. Cursa e si mai infierbantata acum cand dovezile sondelor care au vizitat planeta rosie confirma prezenta unor compusi intriganti ca metanul (produs preponderent biologic) sau sulfitii, astfel incat gasirea cu orice pret a formei de viata martiana si aducerea ei pe Pamant, vie sau moarta, devine imperativ necesara. Si pare-se ca nimeni nu se gandeste la vreo consecinta periculoasa... nimeni afara de cineasti, cei care, cum stim, adora sa jongleze cu ideile absurde. In Monsters, un indie science-fiction britanic facut cu doar 15000 de $, ipoteza de lucru e tocmai returnarea unei astfel de sonde si prabusirea ei in luxurianta biosfera pamanteasca, undeva pe teritoriul Mexicului, facand materialul extraterestru sa dospeasca ca pita bunicii si dand nastere la adevarati giganti tentaculari. Acesta e insa fundalul povestii caci filmul se petrece la vreo 6 ani de la eveniment, Zona Infectata si carantina instituita amintind oarecum de cine-verite-ul din District 9, fara insa a-l concura. Acesta e un film nu un mokumentar.

E surprinzator cum Gareth Edwards reuseste cu doar 2 actori si o echipa dotata cu scule neprofesioniste sa scoata un film destul de convingator in aspect si cu niscai aer meditativ. Desi porneste la drum ca un road movie post-apocaliptic, in care personajele (fotoreporteru' si fiica mogulului de presa pe care tre' s-o dadaceasca) strabat zone afectate de "infectie", filmul se incoarda putin in pielea unui thriller pentru ca apoi sa se deschida metaforic intr-un final contemplativ in care "monstrii" apar la fel de sentimentali si muzicali ca orice alta forma de viata. Trebuie precizat ca in ciuda titlului senzational rareori exista imagini cu respectivii monstri, lucru benefic dealtfel intrucat nu ei sunt personajele principale. Sam si Andrew nu se cunosc dar conjunctural ajung sa-si tina companie intr-o calatorie de-a lungul unui rau ce parca aduce tribut Apocalips-ului copollian la capatul caruia sunt asteptati de rudele mai adaptabile a tripozilor din War of the Worlds. In jungla mexicana copacii licuresc iar tentaculele fosnesc.


Lucru cert, Monsters nu e un film de actiune. Nu se prea intampla nimic si nici macar la capitolul horror nu exceleaza, desi prezinta cateva elemente ale genului si construieste atmosfera tipica. In schimb e axat pe cele doua personaje principale, pe dezvoltarea unei anume relatii intre ele, chestie care, desi amenintata de cliseul "sexului de frica mâinelui", rezista briliant din motive pur si simplu firesti.. ea e logodita..el e un tatic indepartat. Daca vreti sa vedeti cum se face un film cu buget microscopic, cum poti filma la locatie, fara decoruri sau chiar autorizatii si cu figuranti intamplatori 'vizitati' Monstrii. Trailerul e la fel de inselator ca titlul, sugerand un sequel la super-productiile cu creaturi Cloverfield sau War of the worlds, doar ca in realitate e vorba doar de folosirea imaginatiei in recrearea unui univers fictional in care Originea Speciileor primeste extra-adn.


Trailer

Un comentariu:

  1. mokumentaru :P si-a cam lungit tentaculele, si-a depasit plapuma mazgoasa si a dat de sol fertilo-mercantil :D

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.