luni, 7 februarie 2011

The Troll Hunter (2010)

rating: Brainwash

Oameni buni, trolii exista. Traiesc in Norvegia, masoara intre 5 si 50 de metri, mananca pietre sau anvelope uzate iar sangele de crestin ii inebuneste de-a dreptul. In principal exista doua feluri de troli: de munte si de campie. Ajung pana la varste de 1000-1200 de ani, se inmultesc prin pui vii si sunt cam prosti de felul lor. Singurul lucru care-i doboara e lumina soarelui (ultravioletele mai precis), efectul fiind acela de stana de piatra. Bineinteles ca existenta lor e tinuta secreta de guvernul norvegian pe acelasi motiv pentru care guvernul american ascunde existenta ozn-urilor sau cel romanesc faptul ca Elodia e o fictiune otvista: panica. Cu manipularea se ocupa tot o agentie guvernamentala (TST - Troll Security Team) care are grija ca pentru orice turist sau oaie disparuta in zona sa arunce un hoit de urs fioros proaspat impuscat. Ziaristii nu insista. Din fericire exista intotdeauna studenti universitari cu initiativa, iar trei dintre acestia, in cadrul unui proiect scolar, au urmarit un vanator (de troli) si l-au filmat in actiune. Rezultatul a ajuns cumva pe mainile lui Andre Ovredal si a iesit The Troll Hunter - un film alcatuit din “real footage” si ai carui autori morali au disparut fara urma.

Recunosc ca am asteptat destul de mult dupa filmul asta, cam un an de zile mai exact, simpla idee de a vedea un mockumentar de talia lui Blairwitch Project si Cloverfield tocmai in padurile norvegiene (pline cu troli si hackeri anonimi) starnindu-mi niste placeri vinovate. Filmul lui Ovredal e insa solid. Si minimal. Nu pierde vremea cu introduceri, dezvoltat personaje sau construit ploturi secundare. Avem la fel ca-n BlairWitch Project acelasi trio din doi baieti si-o strengarita facand pe jurnalistii si investigand un caz de braconaj asupra populatiei de mos-martini norvegieni. Cineva ii impusca si pleaca. Studentii pun ochii pe un individ dubios (Vanatorul de Troli) si il urmaresc non-stop pe coclauri si sosele pana raman cu anvelopele “roase” si masina “tavalita”. Recuperati de insusi Vanatorul cei trei se vad intr-o aventura ce sfideaza absurdul, ajungand sa fuga prin paduri urmariti de troli de 15 metri doar ca sa scape cu viata si, bineinteles, filmand toate astea cu o camera de mana in buna traditie a cine-verite-ului de secol 21.


Trolljegeren reprezinta asadar un superb film horror de factura nordica, cu binecunoscuta lui doza de umor negru si seriozitate tipic scandinava, ce ofera scene de suspans la limita si efecte speciale reusite plus o seama de informatii demne de retinut in caz ca pregatiti o vanatoare de troli sau ceva asemanator, ori va intereseaza folclorul norvegian. Iar daca aveti ceva dubii.. ganditi-va la King Kong. Un trol in padure face mai mult sens decat o primata de-o suta de metri pe Empire State Building.

10 comentarii:

  1. nah nu mai convins, am mai citit pe undeva ca filmul asta ar fi ceva gen cloverfield care mi s-a parut o pierdere totala de vreme asa ca nu mai uit la el :)

    RăspundețiȘtergere
  2. Pai daca asa consideri Cloverfield e mai bine sa zici pas la asta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Total plauzibila povestea :) Norvegia e mare, putin populata, cine stie ce se intampla prin padurile lor.

    RăspundețiȘtergere
  4. mie mi se pare o vrajeala de film ! se vede de la o posta ca imaginile sunt facute pe calculator ! puteau sa se chinuie ceva mai mult ca sa para cat mai real ! film de gradinita !

    RăspundețiȘtergere
  5. It"s real !! I was there ... Go there and see with your eyes ! I don't understand why hide this..... ,must to believe !
    -A Local Norwegian -

    RăspundețiȘtergere
  6. bine, bine real,neral dar crederi ca astia de la Discovery,NASA etc stateau pe ganduri...noi avem o pestera de sulf unde traiesc vietuitoare invers conform legilor pamantului si deja astia de la NASA au si inchis-o asa ca...

    RăspundețiȘtergere
  7. Apropo uitati-va pe Wikipedia sunt prezentati actorii,apoi luati numele fiecarui actor si cautati-l,ii veti gasii pe toti asa ca nu mai credeti,la fel putem face si noi cu Dracula.Scuzati greselile din comentariul anterior.

    RăspundețiȘtergere
  8. mama mama ce critic de filme au ajuns si romanii nostrii.inuman inuman

    RăspundețiȘtergere
  9. filmul e chiar capitvant si mi-a placut mult . vad ca sunt multe critii la adresa filmului dar dupace am vazut filmul ... am cam inceput sa caut indicii,informatii care nu sunt foarte clare dar am un fling ca e ceva adevar dupa tot filmul asta cineva vrea sa stim ceva ... poate merg prea departe dar eu asa simt ceva este !!! si dc borrvegia e f clar paduri mari ,muntii unde exista mult necunoscut ,acolo totul e un mister chiare mi ar place sa fac o calatorie acolo si sa aflu mai multe ! anyway a fost fain filmul si pare desprins dintr o realitate ... cine stie poate odata candva va si aparea vreunul :))) oricum a fost fain filmul bafta !! si sunt sgur ca apar alte critici la comentariul meu !!! ms adios

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.