marți, 17 mai 2011

Hall Pass (2011)

STRANUT CU RAHAT
rating: Brainwash cu gust discutabil

Barbatul de 40 de ani. Si-a castigat razboaiele. Si-a marcat teritoriul. Nu mai are nimic de demonstrat. Se stie cine e. Cu calitati si defecte. A ajuns in punctul in care se simte confortabil in pielea lui. Cel putin asa sustine reclama la Dove Man. Barbatii din Hall Pass (Concediu de la casnicie) sunt diametral opusi idealului Dove (desi fac si ei un scurt testimonial/product-placement sapunului care "nu iti usuca pielea").

Owen Wilson si Jason Sudeikis sunt mult mai aproape de cliseele vehiculate de media in legatura cu "criza de la 40 de ani", criza de la jumatatea vietii, mezzo del camino. Citez: "toti barbatii de 40 de ani simt nevoia unei aventuri". Vechea poveste cu nevoia de reconfirmare. H.P., scris si regizat de Peter si Bobby Farelli, pleaca de la aceste clisee.

Deci, barbatii de 40 de ani sunt obsedati de sex. Adica vorbesc despre asta tot timpul. Barbatii de 40 de ani sunt niste plictisiti cu inceput de burta, al caror cel mai bun prieten e canapeaua. Bineinteles, navigheaza pe site-uri xxx. Au strategii atat de transparente (naive) de benoclare dupa "body parts" incat nevestele lor au hotarat ca e mai avantajos sa "nu observe". Pentru ca femeile, animale superioare, stiu ca barbatii (copii ce sunt) au tendinta sa tanjeasca tocmai dupa fructul oprit.

Teoria reactantei: cand indivizii simt ca libertatea lor de vointa este amenintata, dezvolta un sentiment neplacut numit "reactanta". Asta ii motiveaza sa infrunte circumstantele restrictive, dovedindu-si astfel ca libertatea lor nu a fost compromisa.

Nu, nu ma dau destept. Teoria apare in film ca sa dea plotului o motivatie stiintifica, adica oarecum credibila. Sotii primesc liber de la casnicie timp de o saptamana in care sa faca tot ce vor ei, fara consecinte si intrebari ulterioare (eu m-am intrebat ulterior, americanii astia n-au auzit inca de excursii fecioresti la pescuit?). Femeile se bazeaza pe faptul ca odata eliberati din lesa, barbatii se vor zbengui putin in jurul casei ca niste caini domesticiti si, in lipsa antrenamentului pentru vanatoare, se vor intoarce cuminti la cotet. 1-0 pentru fete
(Jenna Fischer si Christina Applegate din Familia Bundy).

Este exact ce fac barbatii in primele lor zile de permisie, in ciuda faptului ca cei doi sunt insotiti/incurajati si de suporteri (secundarii sunt alesi pe spranceana: Richard Jenkins, J.B. Smoove din Curb Your Enthusiasm, Stephen Merchant, co-creatorul The Office).Programul lor ramane aproape neschimbat: haleala, somn, golf, haleala, bere, televizor, somn. "E tarziu, las ca agatam maine ceva". Mai contabilizam o tentativa esuata de masaj asiatic cu finalizare. Si una de flirt la sala de fitness, finalizata cu somn in jacuzzi. In acest timp, fetele petrec cateva zile fabuloase cu o echipa studenteasca de baseball, (aparent) fara sa fi fost intentia lor. 2-0 pentru gagici
.

Concluzia: fara perechile lor, barbatii sunt pe niciunde. Nu mai stiu sa se distreze, sa flirteze, sunt pierduti. Singurul exces mai periculos este consumul unor ciuperci halucinogene pe circuitul de golf (si aici putem sa aplaudam cateva lovituri bine tintite). Asta ca sa vireze putin directia comediei nerusinate inspre zona de dezmat total ocupata de Hangover.

Inainte sa inceapa filmul le-am reamintit prietenilor cateva faze din There's something about Mary (Mary cea cu vino-ncoa') care la vremea lui mi-a inrosit falcile de ras. Daca-l compari cu acest hit evergreen al fratilor Farelli, H.P. iese cam sifonat. Am recunoscut aceeasi aplecare spre glumele fizice (masturbare in public, arta simularii cunillingusului si ar trebui sa ma opresc aici) altoite nefericit pe un discurs usor moralizator. Plus ca filmul are cateva burti (si nu ma refer aici la Owen Wilson, desi n-ar fi stricat sa-si invioreze putin atitudinea super-detasata, tinand cont ca partenerul sau e cam nesarat). Avantaj Hall Pass: pune pe harta un nou posibil obicei american (concediul de la casnicie, parca vad ca o sa aiba acusica si o data in calendar) si shit-sneeze aka stranutul-cu-rahat (va rog, nu intrebati).

Una peste alta, puteti petrece un timp agreabil in stilul eroilor de pe ecran: cu chipsuri, o coloana sonora misto (ex: Empire of the Sun: Walking of the dream) cateva sedinte de ras si cateva de somn. Mie mi-a deschis si mai tare apetitul pentru Hangover 2.

Exista un clip (fantezia lui Stephen Merchant) in mijlocul genericului de final care rezuma intreg filmul. Urmariti-o (nu e cea mai buna imagine) si veti sti daca sa ziceti Pas sau Hall Pass.




Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.