vineri, 20 mai 2011

Limitless (2011)

Pilula succesului, fara prescriptie
rating: Brainwash

Stiti cum ni se tot dau lectii despre potentialul imens al creierului nostru si despre cum nu suntem capabili sa folosim decat 10, 15, 20 % din el (procentul pare a creste de la an la an) dar cat de extraordinar ar fi sa avem butonasul magic pe care apasandu-l sa comutam in starea turbo? Trecand insa peste detaliul minor al unor motive de bun simt pentru care nu putem folosi intregul creier in mod constient (ar fi plictisitor sa ma concentrez la digestie) ideea nu-i deloc originala insa in fiecare an imbraca o forma noua. Limitless e doar cea mai recenta punere pe film a fanteziei “iluminarii” subite si, probabil, si cea mai pamanteana de pana acum. Totul incepe cu o pilula magica, un medicament experimental numit NZT, care miraculos ajunge in mana lui Eddie (Bradley Cooper) exact in clipa cand avea nevoie de ea: scriitor aspirant, Eddie suferea de blocaj inspirational, lene, procrastinare, neglijenta, aspect de vagabond si tocmai fusese parasit de iubita pentru motivele enumerate. Omul avea nevoie de un puseu in plan motivational si acesta-i vine exact de la fostul sau cumnat in forma de pastila incolora.


Dopat cu acest cocktail misterios Eddie incepe sa vada lumea cu alti ochi. Parca arhitectura sinapselor i s-a modificat fundamental, parca toate informatiile pe care, constient sau nu, le-a absorbit de-alungul vietii sunt acum frumos ordonate iar conexiunile pe care le poate face sunt suprinzatoare. Abilitatea lui de a se concentra e de invidiat si orice urme de timiditate sau pasivitate au disparut. Un om cu totul nou. In mod tragic, efectul pilulei nu dureaza decat o zi, iar asta inseamna dependenta. Dar hei, ce inseamna o mica adictie acolo daca esti in stare sa inveti o limba dupa ureche sau sa anticipezi fluctuatiile bursei de pe Wall Street.

Ce-ar face un barbat ca Eddie cu un creier upgraduit spectaculos? Ce-ar face oricare dintre noi in postura lui. L-ar pune la treaba. Dupa cateva sfortari minore ca finalizarea romanului in lucru si o tura prin cazinouri pentru bani de buzunar, minimul necesar pentru recastigarea favorurilor lui Lindy (Abbie Cornish), Eddie urca in liga superioara, pe Wall Street, acolo und brokerii invart banii cu lopata si unde inspiratia lui inumana il califica pentru titlul de profet al finantelor. Toata aceasta schimbare nu e scutita insa de riscuri iar Eddie va trebui sa clarifice curand provenienta pilulelor si efectele “timpului lipsa” pe care memoria sa pare sa-l experimenteze tot mai des.

Regia lui Neil Burger (The Illusionist) e competenta si mentine un ritm decent de suspans insa abundenta chichitelor vizuale fac filmul sa para un clip muzical. Exista si cateva plonjari aritistice cu efect de vertij, rasturnari de cadre si-alte inventii zglobii, unul sau doua subplot-uri “criminale” care insa nu salveaza povestea de la un sughit in firul logic: daca Eddie avea inclinatii artistice de ce odata cu desteptarea lui medicamentoasa si-a dorit sa devina corporatist sau politician. Care-i faza? De ce n-a scris o simfonie, ceva... In rest, filmul e distractiv dar parca ne doream mai multa substanta la personajul lui de Niro, industriasul cu vise de oligarh. Twistul final merita insa o spranceana ridicata...


Trailer

8 comentarii:

  1. daca vorbesti de cronica sa stii ca m-am abtinut..

    RăspundețiȘtergere
  2. Numai mie mi se pare ca descrierea si trailer-ul parca ar fi pentru o comedie cu cineva gen adam sandler in care eroul primeste o chestie magica, face tot felul de smecherii, ajunge acolo unde nici el nu-si imagina pentru ca apoi sa se naruie tot pentru finalul moralizator?

    RăspundețiȘtergere
  3. mie mi s-a parut ca fiind un film cu unul din cele mai originale scenarii vazute in ultima vreme. Thumbs up pentru el. Legat de de ce a vrut sa fie politicean..pai cred ca are legatura cu "to have power?" si e om :) oricum o dilema mi-a lasat mie filmul, daca mai lua tablete sau nu la sfarsit

    RăspundețiȘtergere
  4. da, ma rog, dar macar puteai sa spui si tu "fara rețetă".
    filmul e ciudat, zicea bine cine zicea ca si-a ratat potentialul cu putin. dar e mult mai dark decat pare. si inconsistent.

    RăspundețiȘtergere
  5. @Andrei: trailerul promite ceva cool marca Guy Ritchie dar fara interlopi.. sau cu interlopi mai putin convingatori.

    @adizzy: iti inteleg sentimentul.. a fost destul de catchy. cred ca finalul era destul de explicit.. omul nu mai avea nevoie de tablete.

    @Mihai: mai, sincer, eu ma gandeam la "acest medicament se poate elibera fara prescriptie medicala" ca asa scrie pe toate ambalajele.. evident ca "reteta" e mai simplu dar e si mai generalist (reteta gastronomica, medicala, de business).. in fine, asa mi-s impletite mie sinapsele.

    RăspundețiȘtergere
  6. Mi-a placut tare mult filmul asta.
    M-am simtit in alta lume, am savurat toate zbaterile eroului si in mod sigur ziua in care l-am vazut am fost cu zambetul pe buze si plin de ganduri marete. what if ..
    Brainwash indeed pentru mine

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.