sâmbătă, 21 mai 2011

The Tunnel (2011)

Pe un calculator din apropierea dumneavoastra

rating: Brainwash (pentrut fanii genului)

Asa cum explicam acum cateva luni in interviul dat metropotamilor revitalizarea cinemaului nu sta doar in adaugarea unei noi dimensiuni mediocritatii ci in gasirea a cat mai multor cai prin care produsul artistic sa ajunga la audienta. Dupa ce pe 11 martie, Girl Walks into a Bar a devenit primul lung metraj cu actori renumiti care sa se lanseze exclusiv pe web (youtube) miscarea cea mai "grava" in acest sens s-a facut pe 19 mai cand o mica echipa de producatori australieni independenti si-a lansat filmul atat pe DVD cat si direct pe torrenti, prin intermediul platformei BitTorrent. Filmul se numeste The Tunnel si este un horror australian de tipul first person survival, acel gen de mockumentar cu care am fost deja asaltati de la Blair Witch Project pana la seriile REC si Paranormal Activity. Asa ca cine nu agreeaza genul e binevenit sa dea pagina.


The Tunnel a avut o promovare bestiala inainte de lansare, generand un hype destul de puternic cu inovatia introdusa la capitolul "implicare si interactiune". Dupa cum e usor de banuit reducerea preturilor la echipamentele hi-fi de filmare si diversitatea platformelor de distribuire a unui film au infierbantat serios lucrurile in creuzetul micilor cineasti. Filmul in regia lui Carlo Ledesma este primul produs de o proaspata companie din Australia care si-a propus sa nu mai combata pirateria ci sa foloseasca retelele P2P in folosul filmului. Pe langa posibilitatea de a face donatii care sa sprijine proiectele The 135k Project ofera fanilor un instrument nou de afiliere, adica sansa de a "cumpara" fiecare cadru al filmului si astfel deveni "producator". The Tunnel are astfel135 000 de cadre de vanzare, putand achizitiona oricate la pretul de 1 $ iar banii astfel stransi vor fi utilizati pentru distributia internationala a filmului. Cumparatorii participa si la un fel de tombola in care un cadru va fi tras castigator iar posesorul lui devine actionar cu 1% drepturi pe veniturile ce le va aduce filmul. Va reamintesc ca Paranormal Activity, facut in 2007 cu 15 000$, a produs dupa 3 ani, lansat international, incasari de 300 de milioane $.


Revenind insa la film, pe care recunosc mandru ca l-am descarcat de pe torrenti si vizionat pe comp, verdictul e pozitiv. Plotul e teapan, e bine incadrat in genul de care vorbeam, aminteste de filmele precedente dar in acelasi timp e original si nou. Exista chiar o mai credibila latura documentara, un dramatism sensibil mai accentuat de interviurile post-eveniment cu supravietuitorii si aceeasi frenetica alergatura taras in bezna cu o camera pe infrarosu incercand sa scape de orice colcaie in subteran. Fiind plasat in Australia, The Tunnel se petrece in niste tuneluri din adancurile Sydney-ului, unde municipalitatea vroia sa demareze un proiect de amenajare a unei statii de reciclare/purificare a apei dintr-un rezervor subteran. Tunelurile, foste linii de metrou dinainte de razboi, erau populate cu boschetari iar boschetarii incepura sa dispara misterios asa ca proiectul a fost ingropat. O echipa de stiri insa vrea sa dezgroape adevarul si astfel se vor trezi intr-un mare si 'senzational' c***t (scuzati-mi franchetea).. Un horror cu valente remarcabile in construirea supansului si un joc actoricesc percutant.. Sincer, am avut sentimentul ca vad un documentar real, cu oameni reali si cu o poveste reala.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.