joi, 30 iunie 2011

Rango (2011)

rating: Colectabil


Dintre toate animatiile vazute anul acesta, Rango e fara doar si poate cea mai bine realizata si mai acaparanta din punct de vedere al naratiunii si, daca e sa ma hazardez un pic, cea care se va alege cu o nominalizare la Oscar pe 2012. Imi produce o bucurie si mai mare cand stiu ca acest Gore Verbinski a lasat balta Piratii din Caraibe ca sa produca ceva de la zero, ceva original, ceva nou. Iar in ce-l priveste pe Johnny Depp e limpede ca dand voce cameleonului din film s-a distantat un pic de toate scamatoriile alea pirateresti si de manierismul lui Jack Sparrow. Rango, soparla cameleon ajunsa accidental in pustiul desertului Mojave, se prezinta ca un personaj multifatetat si neslefuit, ceva brut care ascunde insa o inima zdravana si pe care intamplarile ce-i sunt rezervate de soarta il vor aduce la adevarata stralucire. Filmul lui Verbinski e astfel un western animat ce aminteste de vechile filme cu cowboy din care “fura” cu ingeniozitate cele mai bune trucuri. E ca un tribut facut unui gen de filme care intr-o vreme ne bucurau ochii.


Povestea lui Rango il gaseste intr-un acvariu, ca animalut de decor. Personajul e intentionat ales drept un cameleon intrucat lui Rango ii place sa “joace”, e un adevarat actor limitat de propria lui scena. Prin urmare n-are nici o idee despre viata reala de afara, el e o reptila obisnuita. Cand un accident auto ii distruge “lumea” - acvariul - lasandu-l prada desertului, Rango se va trezi propulsat intr-o odisee personala la capatul careia el, cel mai improbabil erou din zona, va fi insarcinat cu salvarea unui orasel saracacios, Dirt, pradat de banditi fara scrupule si lipsit de apa. Acolo, gratie flerului sau si a abilitatii sale de a intra in incurcaturi, se vede pus in postura de serif si paznic al apei. Dar Rango e genul de personaj care cu cat calca mai mult in strachini cu atat se motiveaza mai tare pentru a le repara. Cand apa e furata pleaca in cautarea ei iar cand firul intrigii il scoate la iveala pe primarul orasului tot Rango i se opune. Si nu dintr-un sentiment al dreptatii sau ca asa-i porunceste lui inima ci ca sa salveze aparentele, imaginea pe care si-o crease la sosirea in oras. Actorul Rango ramane in rol pana la capat.

Filmul reuseste tocmai prin faptul ca se adreseaza mai mult adultilor decat copiilor. E amuzant de vazut, are replici de tot hazul, scene de actiune ametitioare insa si niste ‘vizuale’ de ramai blocat. Iar povestea e adanca, multistratificata si captivanta. Orasul e tipic filmelor western dar personajele sunt cele mai dark creatii animate vazute in ultima vreme, exagerat de fiorosi insa de un detaliu extraordinar. Villainii sunt infioratori, cel putin sarpele de la final (voce Bill Nighy) cred ca ar ingrozi copii pe un ecran de cinema. Filmul e plin de referinte “vestsalbatice” de la sosirea strainului in oras la replicile de saloon, de la aparitia banditilor la rafuiala din strada principala si de la spargerea bancii la adevaratul test de curaj si eroism.


Plusul cel mare la acest film e tocmai realizarea sa in 2D, producatorii refuzand astfel consensul marilor jucatori de a produce doar in 3D. Cu Rango se anunta inca un jucator de calibru, alaturi de Dreamworks, Disney si Pixar. IL&M, compania lui George Lucas, e responsabila pentru animatia digitala din Rango si nu cred ca le poate cineva contesta munca. Unele peisaje sunt adevarate tablouri ce-ti taie rasuflarea iar in cateva episoade filmul pare un vartej psihedelic. Cred ca toti vor observa similitudini in urmarirea din canion, scena cu liliecii amintind deopotriva de elicopterele din Apocalypse Now si de cursa din Starwars I - The Phantom Menace. Dar chiar si in lipsa unui background referential Rango e o aventura splendida din start si pana la finish. 


Trailer

Un comentariu:

  1. Am vazut si eu filmul, de doua ori - o data impreuna cu fiu`miu. I-a placut si lui foarte mult, de animalul cu fata verde si vroia sa revada "desenele animate cu animalul cu fata verde". Nu prea e de copii acest desen animat dar e misto.

    RăspundețiȘtergere

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.